De mensport in Nederland mag zich al enige tijd verheugen in een toenemende populariteit. Mensen van jong tot oud genieten ieder op een eigen manier van deze zeer diverse tak van paardensport. Daar waar de mensport voor de één staat voor lekker genieten met het hele gezin op de wagen in de natuur, kies de ander ervoor om zijn paard of pony uit te brengen op menwedstrijden.

Soorten menwedstrijden


Menwedstrijden zijn er weer in allerlei soorten en maten: dressuurwedstrijden, vaardigheidswedstrijden, drie onderdelen wedstrijden waarbij naast dressuur en vaardigheid ook de marathon wordt verreden, mendurance en niet te vergeten de tuigpaardensport.

Naast de hierboven genoemde vormen van menwedstrijden, zijn er ook heel veel menners die met hun authentieke of replica aanspanning deelnemen aan koetsentochten. Originaliteit en ‘schoonheid’ zijn daarbij de belangrijkste scherprechters.

Weer een andere vorm van mensport zijn de ringsteekwedstrijden. Ringsteekwedstrijden worden vaak door plaatselijke menverenigingen georganiseerd. Daarbij nemen in de regel zowel menners met een authentieke aanspanning deel, als aanspanningen met een moderne wagen. De moderne wagens worden vaak uitbundig versierd voor deze gelegenheid.

Mensport op verenigingen


Veel paardensportverenigingen hebben tegenwoordig een ‘mentak’. Wanneer u wilt deelnemen aan wedstrijden, moet u lid zijn van een menvereniging. Maar ook recreatieve menners kiezen er vaak voor zich aan te sluiten bij een menvereniging. Natuurlijk voor de verenigingslessen, maar ook voor de gezelligheid die men bijna altijd vindt na afloop van de menlessen in de kantine.

Bekijk ook deze berichten