Leren leidsels, antislip leidsels of kunststof leidsels?


Bij De Menner vind je leidsels  voor elk type aanspanning; van enkelspan minipony tot vierspan paard. Ook tandemleidsels, en aanverwante zaken, zoals leidselklemmen, zijn aanwezig in het assortiment. Of de keuze valt op leren leidsels, antislip leidsels of kunststof leidsels wordt enerzijds bepaald door wat jij als prettig ervaart.

Functionaliteit verschillende soorten leidsels

Kunststof leidsels zijn vrijwel onderhoudsvrij. Er zijn volledige kunststoffen leidsels, maar ook kunststof leidsels met antislip. Een leren leidsel heeft wat meer ‘massa’ dan een antislipleidsel en daardoor ligt het anders in de hand. Houd bij de aanschaf ook rekening met de lasnaden, zoals vermeld wordt in een andere blog over leidsels.
Menners die gewend zijn met leren leidsels te mennen, moeten vaak even omschakelen wanneer zij met antislip leidsels gaan mennen. Een leren leidsel kan wat gladder worden als het regent, waardoor de grip op de leidsels kan verminderen. Bij een antislipleidsel blijft de grip ook in geval van regen goed.
Naast de functionaliteit komt bij de keuze voor een leidsel ook weer de kwestie van smaak om de hoek kijken. Wat vind je mooi? Rijd je met authentiek gerij, dan is een antislip leidsel geen optie. Kies je voor leer dan komt vervolgens de vraag om de hoek kijken welke kleur leidsel de voorkeur heeft. Hecht je bijvoorbeeld waarde aan traditie? Dan valt de keuze vaak op bruin.

Antislip leidsels niet altijd praktisch

Bij het tandemrijden en het vierspanrijden moet je heel goed nadenken of je wel antislip wilt. De marathonrijders enkelspan en tweespan rijden vaak met antislip, want die hebben de leidsels op één plek vast en daarmee is het ‘gewoon’ gaan tussen de hindernissen. Bij een tandem of een vierspan heb je twee leidsels op elkaar, een voorleidsel en een achterleidsel. Als je een bocht omgaat, leg je een lus aan de kant van de binnenbocht. En als je dan twee keer antislip op elkaar hebt, zal dat niet glijden en wordt het lastig om die lus te leggen. Ik adviseer daarom om tenminste één van de twee leidsels in leer te hebben, zodat het wel over elkaar kan glijden.

Zelf de leidsels ervaren


Bij leidsels speelt de persoonlijke voorkeur een nog grotere rol dan bij tuigen. De breedte, het materiaal, wel of geen antislip, et cetera. Een leidsel moet je zelf ervaren en voelen als je niet goed weet wat je wilt. De Menner staat gedurende het jaar op diverse evenementen in het land en daar kun je ter plaatse enkele leidsels in de hand nemen om het zelf te ervaren. Heb je een fijne hand of een brede hand? Zoek je marathonleidsels of standaardleidsels? Wil je antislip, kunststof of leren leidsels? Dat moet je echt voelen en als je niet de gelegenheid hebt dit op stal te doen kan dat bij De Menner in de wagen gebeuren. Op de kalender staan alle evenementen waar we aanwezig zijn.

Juliette Post/De Menner

Bekijk ook deze berichten