Menzwepen: dressuur- en marathonzwepen

Het liefst wil iedereen natuurlijk een lichte zweep. Je hebt een zweep lang in de hand en als je deze niet goed vasthoudt, krijg je last van je pols. Tegelijk willen mensen ook graag een sterke zweep. Die twee dingen botsen met elkaar, want sterk betekent in principe ook zwaar. Daarom gebruik je in de marathon een wat kortere zweep. Je hoeft immers in dit onderdeel geen dressuurmatige aanwijzingen te geven. De zweep moet vooral sterk zijn, want als je aan een hindernis blijft haken of in het bos aan een boom, wil je niet dat je menzweep meteen breekt.

Telescopische zwepen

De dressuurzweep is langer. Je wilt immers dressuurmatige aanwijzingen kunnen geven. De zweep is de vervanger van je been en het is de bedoeling dat je minstens voor het schoftje kunt komen, bij de schouder van je paard. Als je bijvoorbeeld een volte moet maken, dan wil je bij zijn binnenbeen kunnen aangeven dat het paard niet naar binnen moet vallen. Dan is het nog belangrijker dat de zweep niet zo zwaar is. De hefboom wordt natuurlijk heel groot als je een zweep van 2m of 2.20m hebt. En bij een vierspan wil je ook nog het voorspan kunnen aanraken. Daar heb je telescopische zwepen tot bijna 5m voor. Die telescopische zwepen zijn weliswaar heel licht vanwege de gebruikte carbon fiber als materiaal, maar daar blijf je niet mee in de rondte rijden. Als je een dergelijke lange menzweep nodig hebt, vraag je aan de groom om deze aan te geven.

Flexibiliteit menzweep

Qua lengte heb ik zwepen van 1m tot 5m in het assortiment. De menzwepen worden in stapjes van 20cm langer tot 2m20. Dan ga je naar 2m90 en 3,5m en vervolgens naar bijna 5m. Ik heb daarnaast de zwepen in verschillende kleurtjes, verschillend in flexibiliteit van de stokken en in lengte van de slagen. De ene menner vindt het prettig als de stok wat flexibel is en de ander wil de zweep juist wat starrer. Zeker bij een tweespan. Daar wil je een korte slag. Als je daar het linkerpaard een tik wilt geven, wil je niet per ongelukkig het rechterpaard raken.

Hoe meet ik de zweeplengte?

De weergegeven lengte van de zwepen op demenner.nl betreft de stoklengte van deze zwepen. Deze lengte wordt gemeten vanaf de grond tot aan de boog. Voor de totale lengte moet de boog er nog bijgeteld worden en deze bedraagt 35 centimeter. Als je dus bijvoorbeeld een zweep met een lengte van 1,60m bestelt, is dit de stoklengte en krijg je een zweep opgestuurd van bijna 2 meter (stoklengte plus boog).

Naast de stok en de boog heb je natuurlijk ook nog de slag, maar die wordt niet in de lengte meegenomen.

Juliette Post/De Menner

Bekijk ook deze berichten