Nieuwe generatie menbitten

Nieuwe generatie menbitten: Inno Sense, Sweet Iron en Titanium


De laatste tijd zijn verschillende nieuwe soorten menbitten op de markt verschenen. In deze blog schijnen we ons licht op deze zogenaamde nieuwe generatie bitten, die zich in materiaal en model onderscheiden van de ‘standaard’ bitten.

Zo biedt het merk Trust dergelijke nieuwe menbitten aan in de Inno Sense en Sweet Iron lijn. De Inno Sense menbitten zijn uitgevoerd in kunststof. De mondstukken van deze bitten zijn daarmee licht en tegelijkertijd toch stevig, en daarnaast verkrijgbaar in een stugge of flexibele uitvoering. De Sweet Iron bitten zijn gewoon van metaal, maar kenmerken zich door het laagje ijzer waarmee ze zijn afgewerkt. Dit ‘sweet iron’ is ter bevordering van het speekselen in de mond en in het verlengde daarvan het aannemen van het bit door het paard.

45-graden mondstuk


Naast het materiaal is er nog het aangepaste model dat bij deze menbitten in oog springt. De mondstukken van zowel de Inno Sense als de Sweet Iron zijn er in een uitvoering met lage tongvrijheid en met hoge tongvrijheid. In totaal zijn er drie modellen. Het bit met de lage tongvrijheid heeft een rechte stang met een kleine uitholling voor de tong. Voor paarden met een wat dikkere tong is er een bit met halve hoge tongvrijheid en voor paarden met een echt dikke tong is er het bit met hele hoge tongvrijheid. Het bijzondere aan de genoemde bitten met hogere tongvrijheid is het 45-graden mondstuk. Deze Duitse vinding zorgt ervoor dat het paard eigenlijk altijd tongvrijheid heeft, zowel in rust als in de aanleuning. Voorheen kenden we enkel de tongboog die of naar boven of naar voren was gebogen. Bij het naar voren gebogen bit is de tong in rust vrij, maar als je echt de aanleuning zoekt, drukt dat bit op de tong. Zo’n bit wordt gebruikt voor zogenaamde ‘sterrenkijkers’, paarden die moeizaam af willen buigen. Een bit met een naar boven gebogen mondstuk is altijd het bit geweest dat je gebruikte voor paarden met een dikke(re) tong. Als je aanleuning vraagt, komt bij het inbuigen de tong vrij, maar als je de leidsels viert komt het bit weer op de tong te liggen. Het 45-graden mondstuk zit juist mooi tussen de twee genoemde bogen in. Hiermee heb je dus altijd tongvrijheid.

Titanium


Nieuw in het assortiment opgenomen is ook een derde type menbitten, nl. een liverpool met 45-graden mondstuk gemaakt van het materiaal titanium. Het voordeel van titanium is dat het heel licht en toch sterk is. Het is mooi glad afgewerkt materiaal en biologisch inert, waardoor het lichaam er niet allergisch op zal reageren. In tegenstelling tot de Trust bitten zijn de titanium bitten voorzien van 45-graden mondstukken ook in ponymaat leverbaar. Een bijkomend voordeel gezien de grote aantallen Welsh pony’s en Shetlanders die we voor de aangespannen sport in ons land gebruiken.

Maand proberen


De hierboven genoemde nieuwe menbitten zijn duurder dan de standaardbitten, met de bekende modellen en materialen. Gemiddeld kost een standaardbit rond de 40 euro, maar de nieuwe generatie bitten zijn een factor 3 tot 4 duurder. Echter, in mijn ogen is de toegevoegde waarde van deze nieuwe menbitten duidelijk aanwezig, met als kanttekening dat vanwege de relatief korte tijd dat ze op de markt zijn er nog beperkte praktijkervaring mee is opgedaan. En ook omdat de hand van de menner zelf voor een groot deel de inwerking van een bit bepaalt, mogen alle metalen bitten bij De Menner een maand geprobeerd worden. Bevalt het bit niet, dan lever je het na een maand weer in en krijg je 70% van het aankoopbedrag terug.
Al met al het proberen waard!

Juliette Post / De Menner

Bekijk ook deze berichten