Bij de keuze voor een nieuw tuig kan al snel de vraag rijzen voor welk materiaal je wilt gaan. Er zijn twee hoofdsoorten: kunststof en leer. Dat is zeg maar het eerste keuzemoment.
Bij leer heb je diverse mogelijkheden; er zijn meer kleuren en meer modellen. Leer gaat daarnaast van wat goedkopere tuigen tot aan de duurdere, handgemaakte tuigen. Bij kunststof komt je al snel uit op de merken Ideal Equestrian en Zilco. Dit zijn de twee grootste spelers op de Nederlandse markt en beide merken worden aangeboden door De Menner.
Voordelen kunststof tuig
Momenteel is 60% van de verkochte tuigen van kunststof. Dit omdat mensen vandaag de dag steeds minder graag allerlei onderhoud willen plegen, wat bij een leren tuig wel aan de orde is. De voorkeur gaat regelmatig uit naar kunststof tuig omdat het gemak voorop staat. Afwassen met de kraan en klaar is Kees. Zeker de fanatieke menners, die meerdere keren in de week trainen in weer en wind, voelen er weinig voor om het zand voortdurend van hun tuig te boenen. Zilco gebruikt voor zijn tuigen een heel sterk kunststof. Alles oogt vrij dun en het is licht. Vroeger woog een tuig zomaar 20 kilo. Nu heb je kunststof tuigen van nog geen 10 kilo. Ideal maakt onder andere een kunststoffen tuig dat oogt als een leren tuig. Maar dit is minder sterk kunststof, waardoor het dikker is gemaakt. Dat betekent ook dat het wat stugger is.
Voordelen leren tuig
Leer vormt zich wat mooier naar het paard. Het komt als het ware naar je toe en als je het onderhoudt wordt het zachter. Leer heeft dus een mooiere pasvorm en is daarnaast in veel meer kleuren leverbaar. Natuurlijk ruikt het ook lekker, zeg maar die typische ouderwetse tuigkamergeur, en kunststof ruikt niet. Alleen al daarom zijn er mensen die niks met kunststof hebben en het simpelweg niet willen. Wat betreft reparatie is leer iets makkelijker te onderhouden. Kunststof is in principe ook te repareren, maar niet elke tuigenmaker is er blij mee. Het is stugger, kleeft als het ware een beetje en levert zwaarder werk op om te repareren. Of je nu voor leer of kunststof gaat, is uiteindelijk dus heel persoonlijk. Een ander kan dat niet voor je beslissen. Als je echter al weet dat je niet zo’n poetser bent, laat je dan niet verleiden om leer te nemen. Neem dan kunststof.